Skip to main content

Klicka för större bild. Svep bilden åt vänster för att se nästa bild.
divider version 7 Vandramera - Vandringsresor

SNABBGUIDE

 

Dag 1: Kvällsflyg till Kreta (Chania); Busstransfer till sydkusten.

Dag 2: Vandring 1 (dagsvandring).

Dag 3: Vandring 2 (dagsvandring). På kvällen färja till nästa by.

Dag 4: Vandring 3 (dagsvandring).

Dag 5: Vandring 4 (dagsvandring). 

Dag 6: Vandring 5 (till nästa by).

Dag 7: Vandring 6 (dagsvandring). 

Dag 8: Vandring 7 (till nästa by). På kvällen busstransfer till Chania och flyg hem. 

GRADERING

 

 

Gul spalt visar ansträngningsnivån på våra vandringar på Kreta. Grön = Lätt, Blå = Medel, Röd = Över medel.

Beskrivning

Blandning av lättgångna och steniga stigar. Ett par rejäla stigningar under veckan, annars småkuperat. Vi går 5-14 km per dag, 3-6 timmar vandringstid (tid för lunchrast ej inräknad). Läs mer om vilka krav vandringarna ställer: Klicka på Våra resor i menyraden!

 

PROGRAM

 

Dag 1:

Kvällsflyg till Chania, Kreta. Busstransfer till Sougia på sydkusten (se kartan!), och vårt hotell, Arteousa Studios, fräscha 2-bäddslägenheter med minikök och balkong.

Vi bor två nätter i den lilla, gemytliga byn Sougia. Mycket fin badstrand och trevliga restauranger. Härifrån gör vi två dagsvandringar.

 

Dag 2:

Mjukstart efter en sen ankomst kvällen innan och sovmorgon. Vi åker båt längs kusten västerut och vandrar tillbaka till Sougia (ca 5 km). Badstopp på vägen.

 

Dag 3:

Vi åker båt österut längs kusten och vandrar tillbaka till Sougia (ca 7 km).

På kvällen färja till nästa by – Agia Roumeli (se kartan!) – en pytteliten, charmig by dit man bara kan ta sig med färja eller till fots. Den kända Samariaravinen mynnar i byn

 

Dag 4:

I två dagar är vi familjen Viglis gäster. Vi bor tre nätter på deras Artemis Studios i fräscha 2-bädds-lägenheter, nära den underbara beachen.

Kort vandring till det turkiska fortet på en höjd ovanför byn. Fantastisk utsikt!

På kvällen berättar Eva och Russos Viglis om Samariaravinen och traktens mycket spännande historia – hur folket har levt och överlevt olika ockupationsmakter.

 

Dag 5:

Vi vandrar uppför Samariaravinen – den största attraktionen på Kreta. Vi går från mybnningen till den övergivna byn Samaria halvvägs in i ravinen, och vänder sedan tillbaka (ca 15 km). Det betyder att vi på förmiddagen sliper dom flera hundra vandrare som strömmar nerför ravinen i motsatt riktning.

Dom nästan lodräta väggarna är flera hundra meter höga och bredden bara ett tiotal meter på smalaste stället. Det som gör vår vandring extra intressant, är att vår guide Russos, vars far föddes i Samaria by i ravinen, berättar om allt spännande som hänt här under historiens gång – hur folk levde och vad dom levde av.

 

Dag 6:

Vi lämnar Agia Roumeli och vandrar längs kusten österut till dagens mål, hotell Old Phoenix, mycket vackert beläget för sig själv i en liten havsvik med beachen några meter nedanför våra altaner (se det första fotot ovan!) (ca 13 km).

På vägen gör vi ett badstopp vid en fin beach. Våra resväskor går med kustfärjan. Vi bor två nätter på hotell Old Phoenix.

 

Dag 7:

Idag gör vi en kort vandring till den mycket kända byn Loutro, vackert belägen i en skyddad havsvik. Loutro beskrivs i alla möjliga broschyrer som sydkustens pärla, och därför kommer det många besökare hit med färja. Lite för turistiskt i min smak. Där strosar vi runt och äter lunch, sedan vandrar vi tillbaka en annan väg till vår ”oas” – Old Phoenix.

 

Dag 8:

Ännu en fantastisk vandringsdag med utsikt över Lybiska havet, till slutmålet Chora Sfakion (ca 6 km). Båt sista biten. Badstopp vid en underbar beach. Våra resväskor går med kustfärjan. I Chora Sfakion  väntar oss dusch och mat innan det är dags att sätta sig på vår buss till Chania Airport, för kvällsflyget hem.

 

En av Europas vackraste kustvandringar!

 

Välkommen till en vandringsresa bortom allfartvägarna – till platser du bara kan nå med färja eller till fots. 

 

Jag har gjort många kustnära vandringar i Medelhavsområdet – Spanien, Italien, Korsika, Sardinien, Kroatien, Grekland – men ingen går upp mot Kretas sydvästra kust. Det jag framförallt gillar med området är att den är vild och vacker med de branta bergen som möter det blå havet, det solsäkra klimatet, de fina badstränderna, den avspända atmosfären och att där inte finns någon massturism med allt vad det innebär av trängsel och fullproppade badstränder. Hit kommer de riktiga vandringsentusiasterna och den som söker lugnet.

 

Vandringarna

Vi kommer att vandra i ett område där man bara kan ta sig fram till fots eller med kustfärjan. Här ligger några små, charmiga byar inklämda mellan de branta kustbergen och det blå havet. Bilväg finns bara till de två byar vi startar och slutar vandringarna i.

Vi följer hela tiden kustlinjen, på en stig som slingrar sig fram på bergssidan, ibland högt över vattnet och bitvis helt nära vattnet, hela tiden med en vidunderlig utsikt över Lybiska havets djupblå vatten. Vi passerar underbara små badstränder där vi kan stanna och bada i det klara och varma vattnet. En av dagarna vandrar vi i den otroligt spektakulära Samariaravinen.

Vi bor på små familjeägda hotell. Vi startar vid 9-tiden och kommer fram vid 3-5-tiden på eftermiddagarna. Huvudpackningen skickas med färja. Vill man avstå från att vandra en sträcka kan man ta kustfärjan till nästa by.

 

Berättarkväll

En av kvällarna – då vi bor i Agia Roumeli – kommer vårt värdpar, Eva och Roussos Viglis, att berätta om hur folk har levt i området och om Samariaravinens historia. Familjen sysslar med biodling, och  Roussos berättar om hur det går till.

 

Vandramera Kreta

(Klicka för större karta)

FAKTARUTAN

Resefakta:

Datum: 21-28 sep 2024

Pris:  

Antal vandringsdagar: 7

Ledare: Reseledare/guide (Sven-Gunnar) och en lokal guide (1 dag)

Flyg:

Stockholm (Arlanda), Göteborg (Landvetter), Köpenhamn (Kastrup) – Kreta (Chania), t.o.r.

Boende & Måltider:

Boende: Vi bor i fräscha och rymliga 2-bädds-lägenheter med minikök 5 nätter, och i 2-bädds rum 2 nätter. Enkelrum kan bokas mot tillägg. 

Frukost: 3 frukostar lagar vi själva,
4 frukostar äter vi på pensionatet/hotellet där vi bor.

Lunch: Var och en gör i ordning och bär med sitt eget lunchpaket som vi äter ute i det fria (ingår).

Middagarna: Äter vi på restauranger

Vädret:

I september är temperaturen ca 25° och vattentemperaturen ca 23°. Antalet regnfria dagar är ca 29.

Kontakt

Ring eller mejla Sven-Gunnar om du har frågor om resan
073-077 60 50
info@vandramera.se