Skip to main content

Graderingen av vandringarna

Vandringarna graderas efter:

  1. Hur långa dagsetapperna är.
  2. Hur många höjdmeter som ingår.
  3. Hur bra och lättframkomliga stigarna är.

Etappens längd anges i antalet timmar det tar att vandra, vilket är ett bättre mått än antalet kilometer man går. Timangivelserna omfattar bara den tid man vandrar inklusive små raster. Tid för lunchpaus tillkommer. Hur många höjdmeter som ingår anges med ett berg i olika färger. Totalbedömningen av etappen (punkterna 1-3 sammantaget) anges med en känga i olika färger.

 

Vandramera Gradering +/– 0-200 m; Relativt liten belastning på benmuskulatur och andning (puls). Kan klaras av även av den otränade.
Vandramera Gradering +/– 200-500 m; Regelbunden vardaglig fysisk aktivitet i någon form rekommenderas.
Vandramera Gradering +/– 500-800 m; Regelbunden fysisk aktivitet som belastar benmuskulaturen i någon form rekommenderas.
Vandramera Gradering +/– mer än 800 m; Mycket stor belastning på benmuskulatur och andning (puls). Du behöver inte vara topptränad men ändå hyfsat bra tränad för att klara av alla höjdmeter. Stavgång med lätt packning i backe rekommenderas.
Vandramera Gradering Mycket lätt etapp; Kan jämföras med att gå upp till ett par timmar på en bra promenadväg. Kan klaras av även av den helt otränade.
Vandramera Gradering Lätt etapp; Kan klaras av även om man inte tränar regelbundet, men man har givetvis större behållning av vandringen om man är regelbundet fysiskt aktiv i någon form.
Vandramera Gradering Medel etapp; Du bör inte vara helt otränad. Regelbunden motion, gärna i form av vandring eller stavgång rekommenderas.
Vandramera Gradering Krävande etapp; Du behöver inte vara topptränad men ändå ha bra vandringskondition baserad på regelbunden konditionsträning som belastar benmuskulaturen. Stavgång med lätt packning eller joggning rekommenderas.