Äventyrsresa till Sydafrika

 

Vi har komponerat en mycket spännande resa till Sydafrika, med en mix av de bästa vandringsområdena i landet, en unik safarivandring, intressanta städer och genuin kultur

Vi börjar vår Sydafrikaresa i Kapstaden – Afrikas vackrast belägna storstad. Där gör vi några klassiska vandringar – upp på det berömda Taffelberget; till Godahoppsudden och i ett av de kända vindistrikten. Men Sydafrika är så mycket mer än Kapstaden, och vår ambition är att du på vår 2-veckors resa ska få uppleva många olika miljöer i olika delar av det stora landet.

Vi vandrar ett par dagar i Sydafrikas absolut bästa vandringsområde – det höga, mycket vackra bergsområdet Drakensberg på gränsen mellan Sydafrika och Lesotho.

Du kommer att få vara med om en unik upplevelse som inte ens många sydafrikaner varit med om – under fyra dagar vandrar vi i vildmarksreservatet Hluhluwe, i ett område där terrängfordon är förbjudna, och där vi sover under stjärnorna, runt sprakande lägereldar. Här finns alla djuren i The Big Five – elefant, noshörning, afrikansk buffel, lejon och leopard – och många andra djurarter.

 

Zuluby, historia och städer

Vi besöker en zuluby (som inte är en ”turistby”), där vi umgås med byborna, deltar i vardagssysslorna och övernattar.

Du kommer att få en rejäl dos av Sydafrikas historia, dels genom Katarina, vår kunnige reseledare bosatt i Sydafrika, och genom en historisk vandring i Battlefields – ett område där det stod blodiga slag mellan, zulufolket, britterna och boerna.

Vi besöker två av Sydafrikas mest spännande städer – Durban, med en färgstark kulturmix med en stor indisk befolkning och zuluer, och Soweto – världens kanske mest kända kåkstad.

 

Kapstaden

Kapstaden, eller Mother city som den ofta kallas, är Sydafrikas näst största stad med cirka 4 miljoner invånare. Staden ligger vackert beläget på Kaphalvön vid atlantkusten och vid foten av det kända Table Mountain (Taffelberget). På grund av Kapstadens historia med mycket europeiska influenser, känns den som en salig blandning av Afrika, Europa och även lite Amerika på en och samma gång. Kapstaden erbjuder inte bara storstadspuls, utan också natursköna omgivningar, intressant historia och en rad trevliga turistattraktioner som tillsammans gör Kapstaden till ett måste för varje Sydafrikaresenär.

Som turist finns det massor av ställen att se, upptäcka eller bara strosa runt kring. Spännande mat och dryck hittar man också till väldigt bra priser. Här finns ett par fina vandringar som man som vandringsälskare ”måste” göra: Upp till det legendariska Taffelberget och längs halvön genom vildmarken till Godahoppsudden. Man bör inte heller missa en vandring och besök på en vingård i något av de kända vindistrikten utanför Kapstaden.

 

Hluhluwe viltreservat

Hluhluwe är ett av de äldsta och största viltreservaten i Sydafrika, inte lika känt som Krugerparken men minst lika spännande. Området som ligger i hjärtat av Zululand i den mellersta, östra delen av Sydafrika, var tidigare jaktmarker för zulukungarna, men är numera en statlig park. Naturen känns tidlös, med en flod som rinner genom ett landskap med böljande kullar, skogspartier och grässlätter.

Här finns alla djuren i The Big Five – elefant, noshörning, buffel, lejon och leopard. Här finns också flodhästar, giraffer, zebror, antiloper, hyenor, vildhundar, krokodiler och ett rikt fågelliv. Parken är känd för att ha räddat den vita noshörningen från ett akut utrotningshot till att idag ha kring 1600 vita noshörningar, vilket är mer än någon annanstans i världen. Nu kan man till och med skicka noshörningar till andra parker i världen.

Här spenderar vi fyra dagar i vildmarken tillsammans med specialutbildade guider från Wilderness Leadership School – en ickekommersiell organisation. Deras guider är bland de mest erfarna i Afrika, välutbildade och med ett mycket högt säkerhets- och miljötänk. Under organisationens 60-åriga historia har de inte haft en enda allvarlig incident mellan människor och vilda djur. Syftet är inte enbart att få se vilda djur, utan också att få uppleva afrikansk natur som den såg ut för tusentals år sedan. Vi bär med oss allt utrustning och mat för fyra dagar och vi sover under stjärnorna runt lägereldar. Det känns som en resa i tid och rum, långt ifrån kommersiella safarin med moderna hjälpmedel och transporter.

 

Drakensberg

Drakensberg Nationalpark, som ligger i den mellersta, östra delen av landet, omfattar ett stort vildmarksområde med Afrikas högsta bergskedja söder om Kilimanjaro, med över tretusen meter höga toppar. Området upptogs under 2000 på UNESCO:s världsarvlista tack vare dess skönhet och kulturella arv i form av 35 000 klippmålningar som de tidigaste invånarna – Sanfolket – lämnat efter sig.  Naturen är mycket vacker och spektakulär. Här finns mäktiga bergväggar, gröna dalgångar, forsande vatten och vattenfall. Det är ingen tillfällighet att Drakensberg är ett av Sydafrikas mest kända vandringsområde. På grund av områdets isolerade läge är det få utländska arrangörer som anordnar vandringsresor hit. Vi kommer att göra två dagsvandringar här.

Drakensberg

Vandramera Drakensberg Sydafrika

Programmet dag för dag

Kängornas färg anger svårighetsgraden, som är en sammantagen bedömning av vandringens längd i timmar, hur mycket upp och ner det är och hur stigen är. Grön = Mycket lätt; Blå = Lätt; Röd = Medel; Svart = Krävande.

Kängor Vandringsförklaring Vandramera - Vandringsresor
Sydafrika dag 7 2018 Vandramera
Sydafrika dag 9 2018 Vandramera

Vandramera Sydafrika Karta

(Klicka för större karta)

OBS! Du måste boka resan senast 20 januari!

Resefakta

 • Datum: 12-27 april, 2018 (16 dagar)
 • Pris: 29 950 kr (se Rabatt nedan!)
 • Antal vandringsdagar: 10 (+ 3 stadsvandringar)
 • Max antal deltagare: 14
 • Ledare: En svensk reseledare + en svensk reseledare bosatt i Sydafrika + lokala guider under vandringarna.

Flyg:

 • 12-13/4: Stockholm (Arlanda) (avgång på kvällen) – Kapstaden (ankomst på förmiddagen).
 • 27-28/4: Johannesburg (avgång på kvällen) – Stockholm (Arlanda) (ankomst på morgonen) (De exakta flygtiderna meddelas senare).
 • Om du flyger (ansluter) till Stockholm från Göteborg, Malmö, Östersund, Umeå eller Luleå får du 500 kr i rabatt vid uppvisande av flygbiljett.

Boende & Måltider:

 • Vi bor på 4-stjärniga hotell (4 nätter);
  3-stjärniga hotell (6 nätter), del i dubbelrum; i zuluby (1 natt); under stjärnorna (3 nätter). Enkelrum finns i begränsat antal. Kan bokas när man bokar resan. 
 • Frukost och middag äter vi där vi bor.
 • Lunch under vandringarna äter vi ute i det fria, annars på restaurang.

I priset 29 950 kr ingår:

 • Flyg: Stockholm (Arlanda) – Kapstaden
 • Flyg: Johannesburg – Stockholm (Arlanda) 
 • Flyg: Kapstaden – Durban
 • All busstransfer till och från vandringarna samt mellan olika områden
 • Boende: Samtliga 14 nätter
 • Måltider: 15 frukostar; 9 luncher;
  9 middagar
 • Guidad tur i Kapstaden, Durban och Soweto  
 • Entréavgifter till nationalparker och naturreservat
 • Besök på vingård
 • Besök i zuluby
 • Svensk reseledare
 • Sydafrikansk reseledare (svensk bosatt i Sydafrika)
 • Lokala, specialutbildade guider
 • Utrustningsguide (9-sidig)

Rabatt:

 • Om du är medlem i KLUBB VANDRAMERA får du 1000 kr i rabatt på en valfri resa varje år.
 • Om du flyger (ansluter) till Stockholm från Göteborg, Malmö, Östersund, Umeå eller Luleå får du 500 kr i rabatt vid uppvisande av flygbiljett.

Vädret:

I april är dagstemperaturen ca 18-27° och antalet regnfria dagar 16-20 beroende på område (vi  rör oss över ett mycket stort område).

Kontakta oss gärna

Ring eller mejla oss om du har frågor om resan
073-077 60 50
info@vandramera.se