Klicka för större bilder. Svep bilden åt vänster för att se nästa bild.
divider version 7 Vandramera - Vandringsresor

SNABBGUIDE

 

Dag 1: Flyg från Stockholm.

Dag 2: Ankomst Kapstaden. Stadspromenad. 

Dag 3: Vandring 1 i Kapstaden (Kapudden). Jazzsafari på kvällen 

Dag 4: Vandring 2 i Kapstaden (Taffelberget). 

Dag 5: Besök på vingårdar.

Dag 6: Flyg till Durban. Stadspromenad.

Dag 7: Till Drakensberg. Home stay i zuluby.

Dag 8: Vandring 1 Drakensberg.

Dag 9: Vandring 2 Drakensberg.

Dag 10: Till Hluhluwe viltrerervat. Start på safarivandringen.

Dag 11: Fortsatt safarivandring.

Dag 12: Fortsatt safarivandring.

Dag 13: Avsluta safarivandringen. Till Swaziland.

Dag 14: Cykeltur på mountainbike (Swaziland).

Dag 15: Till Kapstaden. Flyg hem.

Dag 16: Ankomst Stockholm.

GRADERING

 

 

Gul spalt visar ansträngningsnivån på vandringarna i Sydafrika. Grön = Lätt, Blå = Medel, Röd = Över medel.

Beskrivning

De flesta av stigarna är hyfsat lättgångna, med bitvis steniga partier. Inga större uppförsbackar förutom en av dagarna då vi går brant upp på Taffelberget i Kapstaden. Vi går 6-10 km per dag, 3-5 timmar vandringstid (tid för busstransport och lunchrast ej inräknad). Läs mer om vilka krav vandringarna ställer: Klicka på Våra resor i menyraden!

 

PROGRAM

 

Dag 1:

Flyg från Stockholm (Arlanda) på kvällen.

 

Dag 2:

Ankomst till Kapstaden på förmiddagen. Promenad längs strandpromenaden i det kända Waterfront. Välkomstmiddag.

 

Dag 3:

Vi vandrar längs Atlantkusten vid Godahoppsudden. Fantastiskt fina vyer! En av dom vackraste kustvandringarna jag gjort.

På kvällen besöker vi en känd jazzmusiker i hans hem. Vi bjuds på jazz och mat.

 

Dag 4:

Idag väntar oss en mycket häftig vandring upp på det mycket kända Taffelberget – själva symbolen för Kapstaden. Vi tar oss uppför baksidan av berget via en klyfta, en ganska ansträngande men mycket spännande väg. Uppifrån berget har vi en vidunderlig utsikt över Kapstaden, med dom kritvita stränderna, och långt borta skymtar Robben Island, där Nelson Mandela satt fängslad.

 

Dag 5:

Vi besöker två vingårdar i det kända vindistriktet Stellenbosch, med vinprovning på bägge ställena. Vi får en guidad vandring på en av gårdarnas stora marker.

 

Dag 6:

På förmiddagen flyger vi till Durban vid Indiska oceanen i nordöstra delen av landet. Durban har den största indiska befolkningen utanför Indien. Här finns en fascinerande mix av afrikansk kultur och indisk kultur. Vi besöker en stor och mycket intressant marknad.

 

Dag 7:

I vår egen buss färdas vi inåt land till det mäktiga bergsområdet Drakensberg. Här gör vi ett ”home stay” i en av zulubyarna. Det är inte en turistisk by utan en helt vanlig by där människorna öppnar sina hem för oss. Vi delar upp oss i mindre grupper och bor hos och umgås med familjer. En unik upplevelse!

 

Dag 8:

Första vandringsdagen i det vackra bergs-
landskapet. I en av dom naturliga poolerna i en bergsbäck tar vi ett uppfriskande dopp. Här bor vi i en mysig lodge uppe bland bergen.

 

Dag 9:

En andra dag med vandring i det vackra bergs-
landskapet. Också idag kan vi ta ett uppfriskande dopp i en liten bergsbäck.

 

Dag 10:

På förmiddagen tar vår buss oss till Hluhluwe, ett av Sydafrikas äldsta och största natur- och vilt-
reservat. Här väntar oss ett unikt äventyr som inte ens många sydafrikaner har upplevt. Tillsammans med mycket proffsiga guider vandrar vi fyra dagar i ett vildmarksområde där man bara kan ta sig fram till fots. Klockor och mobiltelefoner får vi inte ta med oss. Känslan av att vara förflyttad till en annan värld är påtaglig.

 

Dag 10-13:

Så här ser dagarna ut: Efter frukost förflyttar vi oss till nästa lägerplats vid floden som ringlar genom reservatet. Vi bär med oss mat, campingutrustning sovsäckar och liggunderlag. Ganska tungt men det är bara några kilometer till nästa lägerplats. När vi inrättat oss på lägerplatsen gör vi en längre vandring i området med lätt packning. Våra guider hade en häpnadsväckande förmåga att upptäcka djur och spår och läsa av djurens beteenden. Vi såg en hel del djur – elefanter, noshörningar, en flodhäst, hyenor, vildhundar, bufflar, babianer,zebror och giraffer. När vi kommer tillbaka till lägerplatsen är det skönt att svalka sig i floden. Vi sover ute i det fria, runt en lägereld.

Efter ett par dagar i vildmarken känns civilisationen avlägsen och vi har varvat ned och vant oss vid det lugna tempot. På lägerplatserna går tiden åt till matlagning, spaning efter djur och småprat. På nätterna turas vi om att sitta eldvakt. Eldvakten har i uppgift att hålla elden vid liv, se till att det finns hett vatten i kitteln och hålla utkik efter vilda djur genom att då och då svepa runt med en stark ficklampa. Man ser blänket från djurens ögon på långt håll. Det är väldigt spännande och tiden går fort. En natt såg jag ögonen på tre hyenor som var nyfikna och tittade mot lägerplatsen på 30 meters håll. Djuren skyr elden så vi kände oss säkra. Några av oss hade turen att få höra lejon när dom satt eldvakt.

Att få uppleva djuren och den orörda naturen är en fantastisk upplevelse. Våra guider, som var beväpnade, visste exakt hur vi skulle bete oss och hur nära djuren vi kunde komma. Vi kände oss aldrig rädda, bara lagom pirriga.

På sen eftermiddagen fortsätter vi med vår buss till Swaziland.

 

Dag 14:

Idag tar vi oss runt med mountainbike, på enkla vägar genom små byar där vi stannar till och besöker marknader, gör studiebesök, mm.

 

Dag 15:

Vår  buss tar oss till Johannesburg och flygplatsen. Om vi har tid ser vi oss runt i Johannesburg innan det är dags att flyga hem.

 

Dag 16:

Ankomst till Stockholm, Arlanda.

 

Äventyrsresa till Sydafrika

 

Välkommen till en resa som tar dig till några av södra Afrikas häftigaste vandringsområden och genuina möten med människor och kultur.

 

Vi inleder resan i Kapstaden – en fantastiskt vackert belägen stad vid Afrikas sydligaste spets. Här gör vi ett par mycket fina vandringar, besöker ett vindistrikt och går på jazzsafari.

Från Kapstaden flyger vi till Durban på östkusten. Här finns den största indiska befolkningen utanför Indien. Vi upplever mixen av den indiska kulturen och zulufolkets kultur när vi vandrar genom de livliga marknadskvarteren.

Från Durban reser vi inåt landet till Drakensberg – södra Afrikas häftigaste bergsområde! Vi besöker en zuluby där vi bor och övernattar hos familjer och umgås med familjerna. Det här är inte ett ”turistiskt arrangemang” utan någonting som vi ordnat genom kontakter med familjerna. En riktig höjdare! I Drakensberg kommer vi också att göra två mycket fina vandringar.

Från Drakensberg reser vi vidare mot landets nordöstra del där vi kommer att göra en unik vandring i Hluhluwe viltreservat – ett av Sydafrikas största vildmarksområden. Du kommer att få vara med om en unik upplevelse som inte ens många sydafrikaner varit med om – under fyra dagar vandrar vi i ett genuint vildmarksområde där terrängfordon är förbjudna. Vi sover under stjärnorna, runt sprakande lägereldar. Här finns alla djuren i The Big Five – elefant, noshörning, afrikansk buffel, lejon och leopard – och många andra djurarter.

Från Hluhluwe reser vi in i det självständiga kungadömet Swaziland, som gränsar mot Mocambique. Här tar vi oss runt på små vögar på mountainbikes och besöker några byar långt utanför turiststråken. Där får vi uppleva en genuin lokalmarknad och den vardagliga verksamheten i byn.

Under resans gång berättar vår reseledare Katarina på ett pedagogiskt sätt om Sydafrikas historia och om förhållandena i dagens. Du deltar inte bara i en vandrings- och kulturresa utan också i en kunskapsresa!

 

Kapstaden

Kapstaden är Sydafrikas näst största stad med cirka 4 miljoner invånare. Staden ligger mycket vackert beläget på Kaphalvön vid atlantkusten och vid foten av det kända Taffelberget (Table Mountain). Det som gör Kapstaden värt ett besök är framförallt de natursköna omgivningarna. För vandringsälskare erbjuder staden två mycket fina vandringar, det är dels en vandring upp på Taffelberget och en vandring vid Godahopps-
udden. Här finns också några av Sydafrikas mest kända vindistrikt, som man inte bör missa att besöka.

 

Hluhluwe viltreservat

Hluhluwe är ett av de äldsta och största viltreservaten i Sydafrika, inte lika känt som Krugerparken men minst lika spännande. Området som ligger i hjärtat av Zululand var tidigare jaktmarker för zulukungarna, men är numera en statlig park. Naturen känns tidlös, med en flod som rinner genom ett landskap med böljande kullar, skogspartier och grässlätter.

Här finns alla djuren i The Big Five – elefant, noshörning, buffel, lejon och leopard. Här finns också flodhästar, giraffer, zebror, antiloper, hyenor, vildhundar, krokodiler och ett rikt fågelliv. Parken är känd för att ha räddat den vita noshörningen från ett akut utrotningshot till att idag ha kring 1600 vita noshörningar, vilket är mer än någon annanstans i världen. Nu kan man till och med skicka noshörningar till andra parker i världen.

Här spenderar vi fyra dagar i vildmarken tillsammans med specialutbildade guider från Wilderness Leadership School – en icke-
kommersiell organisation. Deras guider är bland de mest erfarna i Afrika, välutbildade och med ett mycket högt säkerhets- och miljötänk. Under organisationens 60-åriga historia har de inte haft en enda allvarlig incident mellan människor och vilda djur. Syftet är inte enbart att få se vilda djur, utan också att få uppleva afrikansk natur som den såg ut för tusentals år sedan. Vi bär med oss allt utrustning och mat för fyra dagar och vi sover under stjärnorna runt lägereldar. Det känns som en resa i tid och rum, långt ifrån civilisationen.

 

Drakensberg

Drakensberg Nationalpark omfattar ett stort vildmarksområde med Afrikas högsta bergskedja söder om Kilimanjaro, med över tretusen meter höga toppar. Området upptogs under 2000 på UNESCO:s världsarvslista tack vare dess skönhet och kulturella arv i form av 35 000 klippmålningar som de tidigaste invånarna – Sanfolket – lämnat efter sig.  Naturen är mycket vacker och spektakulär. Här finns mäktiga bergväggar, gröna dalgångar, forsande vatten och vattenfall. Det är ingen tillfällighet att Drakensberg är ett av Sydafrikas mest kända vandringsområde. På grund av områdets isolerade läge är det få utländska arrangörer som anordnar vandrings-
resor hit. Vi kommer att göra två dagsvandringar här.

Katarina Vandramera - Vandringsresor

Katarina Mancama är vår svenska reseledare på Sydafrikaresan. Katarina bor i Sydafrika sedan 15 år. Hon har arbetat med hållbar turism, men numera arbetar hon huvudsakligen med reseproduktion och guidning. Hon driver ett eget företag – Slow Travel Africa.

Vandramera Sydafrika Karta

(Klicka för större karta)

FAKTARUTAN

Resefakta:

Datum: Ej aktuellt

Pris: 

Vandringsdagar: 8 + 3 stadsvandringar

Ledare: Svensk reseledare/guide + lokala guider under några av vandringarna.

Flyg:

Utresa: Stockholm (Arlanda) (avgång på kvällen) – Kapstaden (ankomst på förmiddagen).

Hemresa: Johannesburg (avgång på kvällen) – Stockholm (Arlanda) (ankomst på morgonen). 

Boende & Måltider:

Boende: Vi bor på 3-stjärniga hotell
(7 nätter) och pensionat (2 nätter). Del i dubbelrum (dubbelsäng eller två separata sängar). Enkelrum kan bokas mot 4 750 kr i pristillägg. Dessutom bor vi hos familjer i zuluby (1 natt) och under stjärnorna på safarivandringen (3 nätter). 

Frukost äter vi där vi bor. 

Lunch: Var och en bär med sig ett lunchpaket under vandringarna, och som vi äter ute i det fria, övriga dagar lunch på restaurang.

Middag äter vi där vi bor (någon middag på restaurang). 

I priset ingår:

Flyg 1: Stockholm (Arlanda) – Kapstaden

Flyg 2: Kapstaden – Durban

Flyg 3: Johannesburg – Stockholm (Arlanda) 

Busstransfer till och från vandringarna samt mellan de olika vandringsområden vi besöker.

Boende: Samtliga 13 nätter.

Måltider: 13 frukostar, 8 luncher och
8 middagar (dryck ingår inte).

Guidad stadsvandring i Kapstaden och Durban.  

Entréavgifter till nationalparker och liknande.

Besök på vingårdar 

Besök i zuluby

Besök i by i Swaziland

Svensk reseledare/guide

Lokala, specialutbildade guider på safarivandringen

Utrustning på safarivandringen

Utrustningsguide (9 sidig)

Träningsguide (4 sidig)

Vädret:

I oktober kan dagstemperaturen gå upp till ca 21° Kapstaden och ca 24° i Durban  och de nordöstliga områden vi kommer att hålla till i. Antalet regnfria dagar varierar mellan 16-22 (av 30) beroende på område.

 

Referenser från deltagare:
Klicka här >>

Kontakta oss gärna

Ring eller mejla oss om du har frågor om resan
073-077 60 50
info@vandramera.se