Klicka för större bilder
divider version 7 Vandramera - Vandringsresor
Katarina Vandramera - Vandringsresor

Katarina Mancama är vår svenske reseledare på Sydafrikaresan. Katarina bor i Sydafrika sedan 15 år. Hon har arbetat med hållbar turism, men numera arbetar hon huvudsakligen med reseproduktion och guidning. Hon driver ett eget företag – Slow Travel Africa.

Äventyrsresa till Sydafrika

 

Vi vandrar i några av södra Afrikas häftigaste vandringsområden, vi gör en unik safarivandring, vi besöker intressanta storstäder och vi besöker lokalbefolkningen i deras vardagliga miljöer. 2018 års resa fick betyget 5,0 av 5 möjliga av deltagarna.

Vi inleder resan i Kapstaden – en fantastiskt vackert belägen stad vid Afrikas sydligaste spets. Här gör vi ett par mycket fina vandringar, besöker ett vindistrikt och går på jazzsafari.

Från Kapstaden flyger vi till Durban på östkusten. Här finns den största indiska befolkningen utanför Indien. Vi upplever mixen av den indiska kulturen och zulufolkets kultur när vi vandrar genom de livliga marknadskvarteren.

Från Durban reser vi inåt landet till Drakensberg – södra Afrikas häftigaste bergsområde! Vi besöker en zuluby där vi bor och övernattar hos familjer och umgås med familjerna. Det här är inte ett ”turistiskt arrangemang” utan någonting som vi ordnat genom kontakter med familjerna. Mycket intressant! I Drakensberg kommer vi också att göra två mycket fina vandringar.

Från Drakensberg reser vi vidare mot landets nordöstra del där vi kommer att göra en unik vandring i Hluhluwe viltreservat – ett av Sydafrikas största vildmarksområden. Du kommer att få vara med om en unik upplevelse som inte ens många sydafrikaner varit med om – under fyra dagar vandrar vi i ett genuint vildmarksområde där terrängfordon är förbjudna. Vi sover under stjärnorna, runt sprakande lägereldar. Här finns alla djuren i The Big Five – elefant, noshörning, afrikansk buffel, lejon och leopard – och många andra djurarter.

Från Hluhluwe reser vi in i det självständiga kungadömet Swaziland, som gränsar mot Mocambique. Här vandrar vi först en dag och nästa dag besöker vi en by långt utanför turiststråken. Där får vi uppleva en genuin lokalmarknad och den vardagliga verksamheten i byn.

Under resans gång berättar vår reseledare Katarina om Sydafrikas historia och om förhållandena i dagens Sydafrika. Du deltar inte bara i en vandrings- och kulturresa utan också i en kunskapsresa.

 

Kapstaden

Kapstaden är Sydafrikas näst största stad med cirka 4 miljoner invånare. Staden ligger mycket vackert beläget på Kaphalvön vid atlantkusten och vid foten av det kända Taffelberget (Table Mountain). Det som gör Kapstaden värt ett besök är framförallt de natursköna omgivningarna. För vandringsälskare erbjuder staden två mycket fina vandringar, det är dels en vandring upp på Taffelberget och en vandring vid Godahoppsudden. Här finns också några av Sydafrikas mest kända vindistrikt, som man inte bör missa att besöka.

 

Hluhluwe viltreservat

Hluhluwe är ett av de äldsta och största viltreservaten i Sydafrika, inte lika känt som Krugerparken men minst lika spännande. Området som ligger i hjärtat av Zululand i den mellersta, östra delen av Sydafrika, var tidigare jaktmarker för zulukungarna, men är numera en statlig park. Naturen känns tidlös, med en flod som rinner genom ett landskap med böljande kullar, skogspartier och grässlätter.

Här finns alla djuren i The Big Five – elefant, noshörning, buffel, lejon och leopard. Här finns också flodhästar, giraffer, zebror, antiloper, hyenor, vildhundar, krokodiler och ett rikt fågelliv. Parken är känd för att ha räddat den vita noshörningen från ett akut utrotningshot till att idag ha kring 1600 vita noshörningar, vilket är mer än någon annanstans i världen. Nu kan man till och med skicka noshörningar till andra parker i världen.

Här spenderar vi fyra dagar i vildmarken tillsammans med specialutbildade guider från Wilderness Leadership School – en ickekommersiell organisation. Deras guider är bland de mest erfarna i Afrika, välutbildade och med ett mycket högt säkerhets- och miljötänk. Under organisationens 60-åriga historia har de inte haft en enda allvarlig incident mellan människor och vilda djur. Syftet är inte enbart att få se vilda djur, utan också att få uppleva afrikansk natur som den såg ut för tusentals år sedan. Vi bär med oss allt utrustning och mat för fyra dagar och vi sover under stjärnorna runt lägereldar. Det känns som en resa i tid och rum, långt ifrån safarin med moderna hjälpmedel och transporter.

 

Drakensberg

Drakensberg Nationalpark, som ligger i den mellersta, östra delen av landet, omfattar ett stort vildmarksområde med Afrikas högsta bergskedja söder om Kilimanjaro, med över tretusen meter höga toppar. Området upptogs under 2000 på UNESCO:s världsarvlista tack vare dess skönhet och kulturella arv i form av 35 000 klippmålningar som de tidigaste invånarna – Sanfolket – lämnat efter sig.  Naturen är mycket vacker och spektakulär. Här finns mäktiga bergväggar, gröna dalgångar, forsande vatten och vattenfall. Det är ingen tillfällighet att Drakensberg är ett av Sydafrikas mest kända vandringsområde. På grund av områdets isolerade läge är det få utländska arrangörer som anordnar vandringsresor hit. Vi kommer att göra två dagsvandringar här.

Drakensberg

Vandramera Drakensberg Sydafrika

Gradering

Kängornas färg visar hur krävande vandringen är. Det är en sammantagen bedömning av hur många timmar man går, hur många höjdmeter man gör och hur lättgången stigen är. Vi anger inte en vandring i kilometer eftersom det är ett missvisande mått – till exempel kan en sträcka på 10 km ta 2-3 timmar på en lättgången stig utan några större stigningar och upplevas som behaglig, medan en 10 km sträcka med kraftiga stigningar och en svårgången stig kan ta 4-6 timmar och upplevas som mycket ansträngande.

Svårighet på vandring vandramera vandringsresor

Dag-för-dag-program

Vandramera Sydafrika Karta

(Klicka för större karta)

FAKTARUTAN

Resefakta

 • Datum: 22 mars – 8 april, 2020 (17 dagar)
 • Pris: 35 950 kr 
 • Vandringsdagar: 9 + 3 stadsvandringar
 • Antal deltagare: Min 9/ max 16
 • Ledare: Svensk reseledare/guide + lokala guider under några av vandringarna.

Flyg:

 • Utresa: Stockholm (Arlanda) (avgång på kvällen) – Kapstaden (ankomst på förmiddagen).
 • Hemresa: Johannesburg (avgång på kvällen) – Stockholm (Arlanda) (ankomst på morgonen) 

Boende & Måltider:

 • Boende: Vi bor på 3-stjärniga hotell
  (7 nätter) och pensionat (3 nätter). Del i dubbelrum (dubbelsäng eller två separata sängar). Enkelrum kan bokas mot 2 750 kr i pristillägg. Dessutom bor vi hos familjer i zuluby (1 natt) och under stjärnorna på safarivandringen (3 nätter). 
 • Frukost äter vi där vi bor. 
 • Lunch under vandringarna äter vi ute i det fria, annars på restaurang.
 • Middag äter vi där vi bor (någon middag på resaturang). 

I priset 35 950 kr ingår:

 • Flyg: Stockholm (Arlanda) – Kapstaden
 • Flyg: Johannesburg – Stockholm (Arlanda) 
 • Flyg: Kapstaden – Durban
 • Busstransfer till och från vandringarna samt mellan de olika områden vi besöker
 • Boende: Samtliga 15 nätter
 • Måltider: 15 frukostar, 9 luncher och
  9 middagar
 • Guidad stadsvandring i Durban och Soweto  
 • Entréavgifter till nationalparker och liknande
 • Besök på vingårdar 
 • Besök i zuluby
 • Besök i by i Swaziland
 • Svensk reseledare/guide
 • Lokala, specialutbildade guider på safarivandringen
 • Campingutrustning på safarivandringen
 • Utrustningsguide (9-sidig)
 • Träningsguide

Övrig info:

 • Pass: Passet ska vara giltigt minst till och med 13/6, 2019
 • Visum: Behövs inte
 • Vaccination: Information ges efter att man anmält sig till resan

Rabatt:

 • Om du är medlem i KLUBB VANDRAMERA får du 1000 kr i rabatt på en valfri resa varje år.

Vädret:

I april är dagstemperaturen ca 18-27° och antalet regnfria dagar 16-20 beroende på område.

 

Referenser från deltagare:
Klicka här >>

Kontakta oss gärna

Ring eller mejla oss om du har frågor om resan
073-077 60 50
info@vandramera.se