divider version 7 Vandramera - Vandringsresor
Klicka för större bild. Svep bilden åt vänster för att se nästa bild.
divider version 7 Vandramera - Vandringsresor

SNABBGUIDE

 

Dag 1: Direktflyg från Stockholm (Arlanda) till ön Sal. Cykeltur på eftermiddagen.

Dag 2: Flyg till Mindelo på ön Sao Vicente. Guidad stadsvandring.

Dag 3: Färja till ön Santo Antao. Vandring 1.

Dag 4: Vandring 2.

Dag 5: Vandring 3.

Dag 6: Vandring 4.

Dag 7: Vandring 5.

Dag 8: Vandring 6.

Dag 9: Vandring 7.

Dag 10: Vilodag; Besök på bykooperativ och skola.

Dag 11: Vandring 8.

Dag 12: Vandring 9.

Dag 13: Tillbaka till Mindelo.

Dag 14: Tillbaka till Sal.

Dag 15: Direktflyg till Stockholm (Arlanda).

GRADERING

 

 

Gul spalt visar ansträngningsnivån på våra vandringar på Kap Verde. Grön = Lätt, Blå = Medel, Röd = Över medel.

Beskrivning

Stigarna är en blandning av lättgångna och steniga partier, på många ställen trappsteg byggda av sten. Större delen kraftigt uppför och nerför. Vi går 7-13 km per dag, 4-6 timmar vandringstid (tid för lunchrast ej inräknad). Läs mer om vilka krav vandringarna ställer: Klicka på Våra resor i menyraden!

 

PROGRAM

 

Dag 1:

Direktflyg från Stockholm (Arlanda) till ön Sal (restid ca 5 timmar). På eftermiddagen gör vi en tur med elcyklar till en beach dit få turister hittar. Där tar vi oss ett dopp. På kvällen välkomst-
middag.

 

Dag 2:

Inrikesflyg till staden Mindelo på ön Santo Antao. Mindelo är en stad med ett genuint folkliv och som inte är påverkad av charterturism. Här finns ett spännande folkliv, marknader, små kaféer och restauranger. Mindelo har också en marina där stora segelbåtar laddar upp inför färden över Atlanten till Amerika. Här möter oss guiden Delisio som kommer att följa med oss dom kommande 10 dagarna. Med Delisio som guide besöker vi intressanta platser i Mindelo, bland annat marknader och en mandolintillverkare där vi får lyssna på traditionell kapverdisk musik live.

 

Dag 3:

Vi tar morgonfärjan till grannön Santo Antao – vår vandringsö. Med vår egen buss tar vi oss till öns nordöstra del där vi kommer att vandra i två dagar (se kartan!).

Vi gör en kortare vandring i Kap Verdes grönaste och vackraste dalgång – Vale do Paul –  med tropisk växtlighet. Delisio berättar om växterna, hur dom odlas och vad dom används till (bl.a. traditionell medicin). Vi äter lunch på en mycket speciell, mysig ekorestaurang.

 

Dag 4:

Dagens vandring är tuff – 1 300 m uppför – men belöningen är nästan overkligt vackra vyer över djupt nerskurna dalgångar med terassodlingar och små byar, med det blå havet som bakgrund. Efter vandringen tar oss bussen till den lilla staden Ponta do Sol på öns nordligaste spets (se kartan!).

 

Dag 5:

Idag väntar oss Santo Antaos mest kända vandringsetapp. Stigen slingrar sig fram på bergssidan en bit ovanför havet, hela tiden med Atlantens tunga dyningar som rullar in och piskar vattnet till skum. Utan tvekan en av världens häftigaste kustvandringar!

 

Dag 6:

Vi lämnar kusten och vandrar över en bergskam till en dalgång med öns vackrast belägna hotell – Petracin Village, med traditionellt byggda bungalows och pool. Lunch på ett otroligt mysigt familjeställe där mor och döttrar serverar oss. Med lite övertalning bjuder dom till dans.

 

Dag 7:

Vi följer en dalgång hela vägen upp på en högplatå. Återigen enastående vyer! Efter vandringen tar vår buss till huvudorten Porto Novo och 4-stjärnigt hotell med pool.

 

Dag 8:

Med vår buss tar vi oss till öns västra, mer otillgängliga del, där vi kommer att göra de återstående vandringarna. Vi vandrar över en hög bergskam till vårt pensionat i en liten bergsby.

 

Dag 9:

Dagens vandring tar oss längs en dalgång hela vägen ner till havet, till byn Ribeira da Cruz (se kartan!) där vi stannar i två nätter. På vägen passerar vi små trevliga byar. Boende i ett stort familjehus.

 

Dag 10:

Bykooperativets chef tar oss med på en vandring runt byns odlingar och vattenprojekt (torkan är ett stort problem här). Vi besöker byns skola, och som vanligt har vi med oss skolmaterial (något som det är brist på i dom små byskolorna). Vi besöker också byns romtillverkning, där vi får följa hela processen med att framställa rom. På kvällen grillmiddag och live musik med dans.

 

Dag 11:

Vi vandrar upp till en högplatå. Naturen ändrar karaktär. Här finns knappt några odlingar eftersom marken är så karg – man lever framförallt av getskötsel. Vi bor enkelt hos en familj i två nätter. På vägen besöker vi en skola. Kanske har dom kvar innebandyutrustningen som vi hade med oss dit på resan 2018, och utmanar oss på en match.

 

Dag 12:

Vi gör en kortare vandring i omgivningarna. Vi besöker en familj, som berättar för oss om utmaningarna i att leva (överleva) i det karga området. Senare på eftermiddagen utmanar vi byborna i ”stengolf”, och vad det är får du veta om du följer med på resan.

 

Dag 13:

Tidig start med bussen till hamnen i Porto Novo och sedan färja tillbaka till Mindelo. Här har vi tid att strosa omkring i stan, bada och kanske besöka marinan med jorden-runt-seglarna.

 

Dag 14:

Flyg till Sal. Bad och avslutningsmiddag på en trevlig restaurang.

 

Dag 15:

Direktflyg till Stockholm (Arlanda).

 

Äventyrsresa till paradisö för vandrare

 

Välkommen till ön Santo Antao i Kap Verde – en av världens bästa vandringsdestinationer!

 

Jag har vandrat på många håll  i världen och jag kan utan tvekan säga att ön Santo Antão i öriket Kap Verde hör till några av världens bästa vandringsdestinationer. Det som gör Santo Antão så unikt är den sagolikt vackra och spektakulära naturen i kombination med den otroligt fascinerande kulturen och att livet på ön, i motsats till charterturistöarna i Kap Verde, är så genuint och opåverkat av turismen.

Eftersom det går åt ett par resdagar från Sverige både till och från Santo Antao, har vi valt att göra en 15-dagars resa så att vi utan stress hinner med att uppleva allt det fantastiska – inte bara vandringarna på Santo Antao utan även besöka Mindelo på ön Sao Vicente och bada ett par dagar på ön Sal.

Vi flyger direkt till Kap Verde för att slippa tidsödande och påfrestande mellanlandning i Lissabon med stor flygplats och transferbuss fram och tillbaka till hotell och några timmars sömn.

Innan du bestämmer dig för en vandringsresa till Kap Verde – jämför oss gärna med andra arrangörer, inte minst priset.

 

Kap Verde

Kap Verde är en självständig republik med 15 öar som ligger i Atlanten, omkring 50 mil utanför Senegal på Afrikas västkust. Författaren Maith Håkansson kallar i sin bok Kap Verde för ”Guds smulor i Atlanten”.

Endast nio av öarna är befolkade. Innan europeiska kolonisatörer landsteg på Kap Verde på 1400-talet var ögruppen obebodd. Kolonisatörerna, som framför allt kom från Portugal, slog sig ned på öarna och förde med sig afrikanska slavar. De båda folkgrupperna blandades med tiden med varandra och numera är de flesta av kapverdierna kreoler, av blandat europeiskt och afrikanskt ursprung. Mixen av de olika kulturerna är otroligt fascinerande.

 

Santo Antão

Santo Antão är den bergigaste ön i Kap Verde. Befolkningen här är fattig och lever på små odlingar. Här finns inga badstränder, som på de öar dit charterturisterna reser och därför finns här knappt några turister. Det är också anledningen till att Santo Antão fortfarande är så genuin. Man kan bara ta sig till ön med färja och de få utländska besökare som kommer hit är vandrare.

 

Vandringarna

Vi vandrar i tre olika områden på Santo Antao, några dagar i varje område, sammanlagt 9 vandringsdagar. Det finns inga egentliga vandringsleder på Santo Antao, utan vi vandrar på åsnestigar som går mellan byarna och som lokalbefolkningen än idag använder till att frakta saker på med packåsnor – det finns få bilvägar och många av dessa är svårframkomliga. Åsnestigarna är inte uppmärkta så man behöver en lokal guide för att  hitta. Stigarna är bra och säkra även där det är brant. Terrängen är bergig med djupt nedskurna, frodiga dalgångar. De flesta platser vi kommer till har ingen utvecklad turism, vilket är en del av tjusningen med att vandra här. Det finns till exempel inte något organiserat boende överallt – några av nätterna är vi inkvarterade i familjehus.

Vi startar vid 9-tiden och kommer fram vid 4-5-tiden på eftermiddagen. Vi bär med oss lunchpaket. Packningen väger ca 7-8 kg.  Höjdskillnaderna är stora – det är väldigt mycket upp och ner – så det kräver att man är hyfsat bra tränad, inte bara för att kunna genomföra vandringen, utan också för att kunna njuta av den. Men låt dig inte avskräckas – vi har haft med personer över 70 år som klarat av vandringen bra.

 

Kap Verde 2019 Snabbguiden Delisio vandramera

Delisio– en otroligt kunnig guide – född och uppvuxen på Santo Antao, där han känner många och har ovärderliga kontakter. Det märks att Delisio älskar sitt jobb som guide. Med stor inlevelse berättar han om förhållandena på ön, hur folk lever idag och hur de har levt tidigare, hur det var att växa upp på ön, hur människorna kämpar mot torkan för att kunna överleva, om gammal folktro, om växter och hur de används från allt till föda till traditionell medicin, om storpolitik (hur kineserna försöker få inflytande i Kap Verde), mm.

Vandramera Kap Verde Karta

 

Vandramera Kap Verde Karta

 

Vandramera Santo Antão Karta

(Klicka för större karta)

FAKTARUTAN

Resefakta:

Datum: Januari 2023

Pris: Ej klart

Vandringsdagar: 9

Antal deltagare: Min 8/ max 13

Ledare: Svensk reseledare och en lokal guide

Flyg:

Direktflyg: Stockholm (Arlanda) – Kap Verde (Sal), t.o.r (ca 7 tim)

Inrikesflyg Sal-Sao Vicente, t.o.r (ca 1 tim) 

Boende & Måltider:

Boende: 9 nätter på hotell (★★★), 3 nätter på pensionat, 2 nätter i familjehus.  Enkelrum finns i begränsat antal de tillfällen då vi bor på hotell. Kan bokas mot 3 250 kr i tillägg. 

Frukost: Äter vi där vi bor.

Lunch: Några av dagarna bär vi med oss lunchpaket som vi äter ute i det fria, några av dagarna äter vi lunchen på en liten restaurang.

Middag: Några av middagarna äter vi på restauranger, och några av middagarna äter vi hos familjer vi bor hos.

I priset ingår:

Direktflyg: Stockholm (Arlanda) – Kap Verde (Sal), t.o.r

Inrikesflyg: Sal – São Vicente, t.o.r

Busstransfer 1: Flygplats-hotell (4 tillfällen)

Busstransfer 2: Mellan vandringsområdena

Färja: São Vicente – Santo Antão, t.o.r

Boende: Samtliga 13 nätter

Måltider: 13 frukostar, 9 luncher och 9 middagar samt mat på flyget (dryck ingår inte)

Ledare: Svensk reseledare och lokal guide
(dag 2-11)

Guidad tur i Mindelo

Besök hos mandolintillverkare/ traditionell musik

Besök på romdestilleri

Guidning bykooperativ

Avgift för visum

Utrustningsguide (9 sidig)

Träningsguide (9 sidig)

Vädret:

I januari är temperaturen på dagen ca 24° och på natten kan den gå ner till 15°. Det regnar inte alls under den perioden vi är i Kap Verde.

Referenser från deltagare:

Klicka här >>

Kontakta oss gärna

Ring eller mejla oss om du har frågor om resan
073-077 60 50
info@vandramera.se